Egyetemi tiltakozás

Egyetemi tiltakozás

Egyetemi tiltakozás

Petíció - A Budai Campus karainak 12 pontja

2015. szeptember 07. - egyetemi tiltakozás

Petíció - A Budai Campus karainak 12 pontja

 

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyar felsőoktatás minősége iránt elkötelezett állampolgárokként fordulunk Önhöz azzal a kéréssel, hogy ne hagyja jóvá azt a javaslatot, amely a Budapesti Corvinus Egyetem budai karait – a kari testületek elutasító határozata, dolgozóinak és hallgatóinak tiltakozása ellenére – a Szent István Egyetemhez csatolja.

Nagy tisztelettel kérjük, hogy az alábbi kéréseinket vegye figyelembe a döntés meghozatalakor:

  1. A felsőoktatás átalakítását a minőség megóvása, javítása vezérelje!
  2. A BCE nagy múltú Budai Campusa – oktatott szakterületeit világviszonylatban unikálisan ötvözve – a kertészet, az élelmiszergazdaság, a tájépítészet és a településtervezés javára mérnökök tízezreit bocsátotta ki. Kérjük e nemzeti szolgálat elismerését és méltó megbecsülését!
  3. Tiltakozunk az ellen, hogy az érintett karok szakmai koncepciójának figyelmen kívül hagyásával, a független szakértők, a hazai és a nemzetközi szakmai szervezetek és vállalatok tiltakozása ellenére kényszerítő, autoriter döntés szülessen!
  4. A budai és pesti karok együtt hozták létre a CORVINUS Egyetemet, a CORVINUS Brandet! Tiltakozunk a 12 év oktatás- és kutatás-fejlesztési eredményeinek intézményi átszervezéssel való annullálása ellen!
  5. Tiltakozunk az ellen, hogy a pesti és budai karok több mint egy évtizedes konszenzusos együttműködését az agrár-felsőoktatás átszervezésének erőltetett ideológiája, a vélt politikai előnyök miatt külső és belső erők szétzilálják!
  6. Nyomatékosan kérjük, hogy a felsőoktatásért felelős államtitkárság tényadatokkal igazolja azt az állítását, hogy a budai karok beolvasztásával a hallgatók jobban járnak, mert értékesebb diplomát kapnak a SZIE-n! A felsőoktatási rangsorok épp ennek az ellenkezőjét mutatják! A Corvinus diploma itthon és külföldön egyaránt elismert és értékes – a budai karok szakjain ugyanúgy, mint a pesti karokén!
  7. Kérjük, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a BCE és a SZIE által készített szakértői koncepció augusztus 27-i változatát, hogy a társadalom transzparens módon értesülhessen a döntés szakmai hátteréről!
  8. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármilyen strukturális változást az oktatási évben, január 1-től, a vizsgaidőszak közepén vezessenek be!
  9. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az agrár-felsőoktatás fejlesztését a központi térségben egy minta értékű, szerződéses alapon működő agrár-felsőoktatási hálózattal kell biztosítani, amelyben egyenrangú és autonóm felekként vesznek részt az érintettek.
  10. Nyomatékosítjuk, hogy a BCE budai karai mindent megtesznek azért, hogy akár önállóan is megálljanak a lábukon. A SZIE az Állatorvos-tudományi Kar nélkül óhatatlanul forráshiányos lesz. A lecsökkentett, méltatlanul alacsony agrár-finanszírozás miatt a budai karok 2013 óta szintén forráshiányosak, a SZIE agrárkaraihoz hasonlóan. Követeljük, hogy a tárca biztosítsa az agrárképzés valós önköltségeit!
  11. Méltatlannak tartjuk, hogy a Budai Campus fejlesztésére csak akkor van központi forrás, ha a SZIE-be történő beolvasztás lezajlik! A magyar kertészet- és élelmiszertudomány, a tájépítészet és településtervezés zászlóshajói beolvasztás nélkül is megérdemlik, hogy a képzéseiket, kutatásaikat megfelelő környezetben folytassák, különös tekintettel a nemzetközi képzésekre.
  12. Az építőmérnöki és építészmérnöki képzést folytató Ybl karnak a budai campusra való átköltöztetése érthetetlen. Szakmailag indokolatlan, hiszen a mérnökképzésben hagyományosan erős, élő oktatási kapcsolatokkal rendelkezünk a BME-vel. A campuson a meglévő karok infrastrukturális feltételeit kell javítani, nem pedig azokat kiszorítani innen.

 

Tisztelt Miniszter Úr! A kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti szakma hazai és nemzetközi szervezetei kinyilvánították, hogy mellettünk állnak. A Magyar Rektori Konferencia aggályát fejezte ki a döntés meghozatalával kapcsolatosan, a felkért szakértők (pl. a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke) a minőségromlás veszélyére hívta fel a figyelmet.

Kérjük, ne engedje, hogy a nemzeti kormány irányítása alatt menjen veszendőbe a Budai Campus másfél száz éves, több tudományterületet átfogó, a Németh László-i Kert-Magyarország ma is aktuális megvalósításában hathatós segítséget nyújtani képes képzési, kutatási kultúrája!

Kérjük, segítsen elkerülni a legrosszabbat, és fejezze ki, hogy a kormány a mi munkánkra is számít a nemzeti célok elérése érdekében!

 

Tisztelettel:

A Budai Campus alkalmazott élettudományi karainak oktatói és hallgatói

A bejegyzés trackback címe:

https://egyetemitiltakozas.blog.hu/api/trackback/id/tr257766786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása